02.12.2013

Въпреки икономическата криза и свитото потребление, цената на природния газ непрекъснато се покачва, се казва в годишния доклад на европейската Агенция за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER).

Средно цените на електричеството за домакинствата в ЕС растат с 4,6% през 2012 година, а на природния газ – с 10 на сто. Търсенето на природен газ намалява с 4,1%, основно заради намаленото търсене от страна на газовите електрически централи, се казва още в доклада.

Дори и наличието на регулирани енергийни пазари не е в състояние да спре ръста на цените, показва проучването на агенцията.

По данни на Bloomberg средната цена на електричеството в ЕС е 217,58 евро за мегават/час, спрямо 208,61 евро през 2012 година. От доклада на ACER пък е видно, че страните с по-ниски ценови равнища на електричеството през 2008 година, сред които и България, имат по-висок ръст от средния за ЕС.

Данните показват, че за домакинствата в ЕС увеличението на цената на електричеството е 4,6%, а за индустрията – 5,2%. За България данните в доклада показват увеличение на цената на тока за домакинствата с около 5%, докато за индустрията ръстът надхвърля 8 на сто.

Като цяло данните на ACER показват, че европейците все още не могат да усетят положителните ефекти от единния енергиен пазар в ЕС. Забавянето на внедряването му пък води до загуба на милиарди евро ежегодно.

Една от възможностите – свободен избор на доставчик на електричество, все още не се използва масово, а в някои страни правото изобщо не е въведено, отбелязва доклада. Става дума основно за бившите социалистически държави в блока, сред които България, Латвия, Естония и Румъния, както и Кипър.

Дата: 02.12.2013

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2124