08.04.2013

 

Със спешния призив за ефективна заетост и социални политики, които да постигнат растеж и конкурентоспособност с добри работни места днес, 8 април 2013 г. в осло беше открита Деветата регионална европейска среща на Международната организация на труда (МОТ). „Кризата в Европа е драматична, а финансовата криза се превърна в криза на работните места. В някои страни вече има загуба на цяло поколение млади хора, останали без работа, лишени от обучение и от участие в трудовия пазар. Все повече хора стават неактивни и трайно безработни”, заяви норвежкият министър-председател Йенс Столтенберг при откриването на форума. „Ето защо, ние трябва да предприемем мерки сега, за да избегнем голяма социална криза и политическа реакция. Това е основното политическо предизвикателство, пред което сме изправени в Европа днес”, каза Столтенберг.

Генералният директор на МОТ Гай Райдър добави, че „сме изправени пред продължаваща икономическа криза в заетостта и без очевидни стъпки за решаване на проблема”. Той призова конференцията да предложи „ефективни действия за възстановяване и постигане на растеж”.

Според последните данни на МОТ, кризата е оставила 26,3 млн.европейци безработни, което е с 10.2 млн. души повече от началото на кризата през 2008 г. В доклад за трудовия пазар в ЕС се посочва, че от 2008 г. досега в съюза са закрити 6 милиона работни места.

Данните показват още, че състоянието на заетостта продължава да се влошава във връзка с въвеждането на фискални политики за консолидация. След кратка почивка през 2010-2011 г., безработицата е подновила ръста си и не показва признаци на подобрение. Само през последните 6 месеца един милион души са изгубили работата си в ЕС.

Само в пет страни в ЕС (Австрия, Германия, Унгария, Люксембург и Малта) показателите за трудовата заетост са над преди кризисните времена. В страни като Кипър, Гърция, Португалия и Испания има спад на трудово заетите с повече от 3%, а средната безработица в ЕС е достигнала 10.9% и регордните 12% за еврозоната.

Младите и неквалифицираните са най-засегнати - 23.5% от трудоспособните млади хора са без работа.

Изявления пред участниците в срещата днес направиха още Н.Пр. г-жа Далия Грибаускайте – президент на Република Литва, и г-н Ангел Гурия – генерален секретар на ОИСР. От името на групата на работниците изказване направи г-жа Бернадет Сегол – генерален секретар на ETUC, а позицията на работодателите беше представена от г-н Хавиер Ферер Дифол – зам.-председател на CEOE.

Дата: 08.04.2013

Източник: МОТ/ БСК

Прочетено: 3999