09.08.2012

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма изготвя и до края на август ще внесе в Министерски съвет Национален план за действие за подкрепа на електромобилния транспорт, като в него влизат доста законодателни промени за насърчаване на този вид транспорт. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде репортер на Агенция "Фокус" .

По думите на Добрев ще се предложи отпадане на такса регистрация на такъв тип автомобили, отпадане на местни данъци и такси, отпадане на необходимостта от закупуване на винетка. "Трябва и друга законодателна промяна, която да въведе още една преференция – безплатно паркиране във всички градове в страната, както и възможност в градовете, в които има бус ленти, тези автомобили да могат да се движат в бус лентите, защото по този начин това ще е улеснение за хората, ползващи този вид автомобил, а и няма да натовари трафика", обясни министър Добрев.

"Напълно подкрепяме и благодарим на Столична община, че те въведоха безплатното паркиране в синя зона за този тип автомобили. Необходими са инвестиции в изграждане на инфраструктурата, затова за следващия програмен период планираме средства както за развитието на компоненти за такива автомобили в България, за изследователски проекти в тази сфера, така и определени средства за развитие на този тип инфраструктура със зареждащите станции. Надявам се, че всички тези мерки ще влязат в сила до края на годината", заяви Делян Добрев.

"Днес откриваме две нови зарядни станции за електромобили – тази пред Министерството на икономиката и пред сградата на ул. "Триадица". Много е важно да се развива тази инфраструктура, както и стимулите, защото това все още е скъпа инвестиция за всеки един от нас при купуването на един такъв автомобил. Той струва по-скъпо, отколкото другите автомобили. Тази по-висока стойност на електромобила трябва да се сравни с разхода за придвижване с този автомобил. Едно зареждане за 150 км струва 12 лева и по-малко от 9 лева струват 100 км с един електромобил, което е малко повече от два пъти по-евтино, отколкото дизелов автомобил от почти същия клас", каза още министър Делян Добрев.

Дата: 09.08.2012

Източник: Агенция "Фокус"

Прочетено: 2696