01.08.2012

Аграрният министър Мирослав Найденов обяви вчера "код жълто" за цените на царевицата и слънчогледа и всички свързани с тях стоки. На въпрос очаква ли се ценови апокалипсис той заяви: "Имаме тревога, но все още нямаме паника за тези цени."

Найденов даде да се разбере, че ведомството му подготвя мерки, които днес ще бъдат обсъдени на среща между премиера Бойко Борисов, животновъди, производители на сирене и колбаси и търговските вериги. Мерките включват раздаване на обещаните през пролетта субсидии на фермерите, които още се съгласуват с Брюксел.

На срещата с премиера ще се проучи и кой точно надува цените на млякото, сиренето и месото по пътя им от фермата до витрината на магазина. Още отсега обаче държавата смело сочи за виновник големите търговски вериги и магазините.
"Причината за високите цени на хранителните стоки са

надценките на
търговците

и то не само в големите вериги, а в цялата мрежа у нас", отсече председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. По данни на ведомството му храните у нас поевтинели на годишна база с 5-10%.
Че веригите са виновни намекна и министър Мирослав Найденов.

Той даде да се разбере, че най-вероятно фермерите ще са губещите, независимо че цените на млякото и месото по магазините ще растат. "Ще се увеличат цените на фуража и това ще рефлектира върху животновъдите, които допълнително са притиснати от ниски изкупни цени.

Ако трябва да плащат високи цени на фураж, те попадат между чука и наковалнята. Затова те ще участват в срещата с премиера", каза той.
На птицевъдите и свиневъдите днес ще бъде обещано изплащане на 60 млн. лв. субсидии.

Наред с това фермерите ще получат субсидиите за всяка отглеждана крава, коза или овца не през януари догодина, а в средата на октомври, за да имат пари за храна на животните.

Търговските вериги вчера реагираха на нападките. "Официална покана за срещата с премиера не сме получили, но ситуацията е същата като с яйцата по Великден. Знаете, че тогава се оказа, че веригите повишават яйцата само с 1 стотинка.

Бих помолила, преди да се правят такива изказвания, някой чиновник да влезе в малките магазини и във веригите и да сравни цените", възмути се пред "Труд" Милена Драгийска от "Лидл България".
От "Метро" България обявиха, че ще коментират след срещата днес.

Половината ЕС
пие по-евтино
мляко

Вероятно заради големите търговски вериги цените на пилешкото месо в България са сред най-ниските в ЕС - 4,24 евро за кило. По-евтино е само в Румъния и Полша (виж таблицата). В България яйцата са по 1,52 евро за 12 бр. и са по-скъпи от Естония, Чехия, Унгария, Полша и Латвия.

Различна е ситуацията с прясното мляко. По нашите магазини то е по-скъпо, отколкото в половината държави в ЕС. У нас литърът е средно 88 евроцента, в Полша е 58 евроцента, а в Испания и Естония - по 64 евроцента.

"Това е нормално. Все пак старите членки в ЕС взимат по-големи субсидии, освен това в повече страни в съюза ДДС за основните храни е 6-7 на сто. Затова българските производители отново ще предложим ДДС за храните да падне на 10%", каза Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Опозицията видя Мария Антоанета

БСП определи като "цинизъм" думите на министър Мирослав Найденов, че хлябът ни със сигурност ще остане най-евтин в Европа. Депутатът Михаил Миков заяви вчера, че вече се реализира увеличение между 10 и 20%, като цитира данни от обиколки по магазините.

 "Едно такова отношение, каквото има Найденов, много напомня на една трагична фигура във френската история - Мария Антоанета. Знаете приказката за хляба и за пастите. Знаете как свършва тя", каза Миков, говорейки за известната реплика на кралицата "Като няма хляб, яжте пасти".

 От БСП прогнозираха, че цената на хляба ще продължава да расте и това се разбирало от ситуацията на международните пазари и Чикагската борса. Освен това от 20 години насам нямало друга жътва, в която цените тръгвали от 420 лв. на тон пшеница.
"В момента правителството упорито бяга от отговора как ще компенсира доходите на хората, забалбучвайки ги с обещанието, че тоя бил най-вкусният хляб в Европа.

Тези, които предимно нагъват хляб, няма как да сравнят нашия с европейския", каза още Миков. Освен риск за доходите на потребителите възникват тежки проблеми за оцеляването на малките производители, смятат още от БСП.

Поскъпването ще е слабо

Очаква се тенденция към слабо повишение на цените на храните през втората половина на 2012 г., прогнозира Българската народна банка в последния брой на изданието "Икономически преглед".

Изданието, в което са включени данни до 5 юли, посочва, че текущата динамика на международните цени на храните не дава сигнали за проинфлационен натиск върху общата инфлация при хранителните продукти през втората половина на 2012 г. Според анализаторите, ако има някакво по-чувствително поскъпване, то ще се дължи по-скоро на състоянието на селскостопанската реколта у нас.

 До края на май по-сериозен принос в годишната инфлация имат месото и месните продукти - 0,3%, и млякото, млечните продукти и яйцата - 0,1%. От началото на годината натрупаната инфлация у нас е 1,2%, като приносът на храните в нея е 0,5%.
Последно по-сериозно повишение на международните цени на храните имаше през втората половина на 2010 г.

Световната банка обаче онзи ден изрази тревога от бързия скок на международните цени на храните от юни насам и изрази готовност да помогне на правителствата да вземат мерки. В рамките на няколко седмици пшеницата се повиши с 50%, царевицата - с 40%, а соята - с около 30%. Само оризът засега запазва по-стабилни нива.

Хлябът трябвало да струва 1,80 лв.

Хлябът на българина трябва да струва 1,80 лв. за килограм, но няма да достигне тези цени, заяви вчера председателката на Консултативният съвет по зърното Марияна Кукушева. Тя припомни "златната формула" за ценообразуване по веригата жито-брашно-хляб - 1-2-4. Т. е. след като 1 кг жито върви по 45 ст., цената за кило брашно трябва да е 90 ст., а за кило хляб - 1,80 лв.

Аграрният министър незабавно успокои, че хлябът ще поскъпне с по-малко от 10 стотинки за брой. След упорито задаване на въпроси с колко точно Найденов отсече - новината е, че няма да има поскъпване на хляба.

Цената на насъщния ще се повиши с 10-15%, категоричен бе обаче Димитър Людиев, член на Съюза на хлебопроизводителите. "Нашият бранш е много силно конкурентоспособен. Много от колегите все още не могат добре да си правят сметката. Вече цял месец ние изразходваме и консумираме скъпа електроенергия, а не сме подготвени да си я плащаме. Затова ще сме изненадани, когато ни дойдат високите фактури и тогава вече ще сме поставени на колене", коментира той.

Млечните стоки с 5-10% нагоре

Млякото и сиренето ще поскъпнат между 5 и 10 на сто заради повишените цени на пшеницата и слабата реколта от царевица, която влиза в храната на животните, прогнозира вчера производителят Борислав Борисов пред "Труд".

"Трагично е положението! Царевицата направо изгоря. Онзи ден съм купил по 500 лв. на тон за фураж на кравите ми", коментира Димитър Зоров, шеф на Асоциацията на млекопреработвателите. Той бе категоричен, че само за последните два месеца храната на животните вече е поскъпнала с 40-50 на сто. На животно фуражът струвал по 9,50 лв. на ден, а за година излизал над 1000 лв.

"Месопреработвателите работят основно с вносна суровина, така че скъпите фуражи едва ли ще се отразят на месото", изненадващо прогнозира пред "Труд" производителят Кирил Вътев.

Аграрният министър Мирослав Найденов пък бе категоричен, че приходите на зърнопроизводителите от по-скъпото жито ще ги компенсират за загубите от погубената реколта от царевица.

Министърът посочи, че от 56 години не е имало такава суша в САЩ, която е основен производител на царевица. Затова е нормално по световните борси слабото предлагане да доведе до по-високи цени.

Олиото също ще поскъпва

Олиото също ще бръкне по-дълбоко в джоба на българина заради слабата реколта. "Ситуацията е динамична. Няма как - сушата оказва влияние, а суровината у нас се влияе от световните борси, още повече че по принцип две трети от родния слънчоглед се изнася", коментира пред "Труд" преработвателят Яни Янев.

За година цената на олиото у нас остана непроменена и по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата бутилка се предлага за около 2,80 лв. за литър. Янев бе категоричен, че запаси от старата реколта слънчоглед не са останали.
Междувременно от Асоциацията на зърнопроизводителите обявиха, че ще има напълно изпепелени от сушата площи със слънчоглед и очакват земеделското министерство да ги компенсира за тези загуби.

Аграрният министър Мирослав Найденов допусна, че интервенционната агенция на ЕС също може да се намеси на пазара, като пусне за продан част от количествата зърно, които пази на склад. Той прогнозира, че най-вероятно Франция, където житната реколта е доста слаба, ще поиска подобна намеса.

 

Дата: 01.08.2012

Източник: в. Труд

Прочетено: 2612