06.07.2012

Вносът измества родните стоки от българския пазар, споделиха производители на месо, мляко и хляб . Повишението на цената на тока според тях не е главен фактор за покачването на цените на продуктите.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев каза, че държавата може да помогне, като вземе пример от страните от ЕС, където промишленият ток е по-евтин от битовия.

Производителите набелязаха още един проблем - ДДС на хранителните стоки, който в България има еднаква стойност с налога на луксозните стоки. В Германия например за т.нар. свежи продукти - прясно месо, мляко и др., ставката е 0%.

Според думите на Вътев все пак цената на тока определя много фактори. При последното повишение на цената на тока месните продукти ще се вдигнат с около половин процент, в зависимост от капацитета на конкретното предприятие.

"16-те процента увеличение започват всъщност от нивата, защото всички имат разходи - производителите на торове, суровини, до преработвателите", каза председателят на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според Кукушева често фактурираните стойности се оказват по-високи от обявения от ДКЕВР процент на увеличение заради повишени такси и различните компоненти на стойността на тока. Тя обясни, че в началото на жътвата цената на зърното се качва традиционно.

"Цената на пшеницата от реколта 2012 е добра и е възможно да има презастраховане по веригата зърно-брашно-хляб. Възможно е и търговците да пробват пазара" , каза още тя. Според нея обаче категорично няма спекула.

Председател на асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров пък отбеляза, че производителите и в сектор мляко не са вдигали цените през последната година и половина. В това време се качват цените на тока и горивата, които вдигат най-малкото цените на опаковките. 

"В сектора по-скоро са загрижени за състоянието на покупателна способност на българите и едва ли ще има поскъпване. Делът на тока в общата себестойност на продукцията е до 5% в зависимост от капацитета на предприятието" , обясни Зоров.

Още по темата

Дата: 06.07.2012

Източник: в. Труд

Прочетено: 2840