05.07.2012

Най-сериозно затягане на коланите се очаква в металургията, химическата промишленост и машиностроенето.


Възможни са съкращения на служители в някои сектори. Причина за това са по-високите с 13 процента цени на тока, които влязоха в сила от началото на този месец, предаде Нова телевизия. Засега обаче не може да се предвиди дали ще има повишение на цените и ако има – какво ще е то на цените при хранителните продукти.


Най-сериозно затягане на коланите се очаква в металургията, химическата промишленост и машиностроенето. Там енергийните разходи се явяват основен компонент при формирането на цената. Според работещите в бранша по-скъпият ток може да доведе до закриването на някои нерентабилни производства, а оттам и до съкращения на работна ръка.


От друга страна обаче, експертите не очакват инфлацията да се повиши с повече от 1%. До съкращения на служители може да се стигне и при хлебопроизводството.


"Може да се очаква и затваряне особено на малки предприятия", коментира Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Засега обаче от бранша не се ангажират с прогнози за промяна на цената на хляба.

Дата: 05.07.2012

Източник: Икономика

Прочетено: 3213