02.03.2012

Броят на електрическите велосипеди, автомобили и автобуси на територията на България надминава 1100, което е много сериозна цифра, съобщи председателят на Индустриалния клъстер "Електромобили" ИКЕМ Илия Левков, цитиран от БТА. Той окачестви това като сериозен успех. Очакваме, че общините, логистичният и транспортният бизнес засега ще бъдат първите и основните ни потребители. След това ще бъде даден тласък на всички останали. 

В момента България е на същото ниво, на което са другите европейски държави. Освен това в региона ние сме по-добри от останалите, каза още Левков. В това отношение обаче за пример той даде Естония, която преди няколко месеца закупи 530 електромобила на базата на бартер срещу въглеродни емисии от фирмата „Мицубиши мотърс“.

В България се открояват два отделни класа електромобили - електромобили с дълъг пробег, които ще бъдат внасяни, и електромобили от малък градски клас, една голяма част. От последните, които се задвижват от оловни или маломерни литиево-йонни батерии, съществуват и днес в България. С дневен пробег от 40-60 км, максимална скорост 80-100 км/ч и неголям капацитет на батериите, те са евтин вариант и за малка градска кола. Те биха се разгърнали сериозно при условие, че нормативната база се развие бързо, бъдат създадени модели за индустриализация на конверсията и дадени възможности за инвестиции в нея. Това може да се случи, защото градските електромобили спестяват много - разходи, въглеродни емисии, шум, запрашеност. 

Можем да се превърнем в износител на високи технологии

В същото време нациите, които днес не се включат в надпреварата за електромобилност, след няколко години ще се окажат само вносители на чужди високотехнологични продукти. Що се отнася до България - електромобилността й дава уникален шанс да се превърне в територия на електромобилните технологии в ЕС, в износител на високи технологии. Това е така, защото освен намаляване на емисиите от въглероден двуокис и на замърсяването от вредни емисии и шум, ще се намали и зависимостта от вносни въглеводородни горива и повишаване на енергийната сигурност на страната. Друга полза е по-широкото използване в транспорта на енергия от ВЕИ, създаване на "умни мрежи", интегриране на електрическите превозни средства в тях, повишаване ефективността на конвенционалните електрически централи и развитие на националната електрическа система. Този процес се развива в настоящето и до няколко години електромобилността може да стане факт в България. Това е стратегията и визията на клъстер "Електромобили“, още повече че България не е догонваща, а е в основата на вълната на електромобилността в света. 

Ще се реализира комплексна национална стратегия 

Ако бъде реализирана комплексна национална стратегия, стимулираща едновременно електромобилността и електромобилната индустрия, през 2020 г. в България ще има между 100 и 200 хиляди електромобила и нужният за тях брой станции за зареждане от различни класове. 
Тъй като цената от 30 000 евро не е по джоба на всеки, от клъстера подготвят законодателни промени. Сред тях са възможностите за предоставяне на данъчен кредит на юридическите лица, които закупят независимо какъв клас нов или конвертиран електромобил, както и на тези, които ползват услугата конверсия за леки и лекотоварни автомобили и микробуси.

Необходимо е още премахването на ДДС за физически лица, които закупят един нов или конвертиран електромобил за период от 7 години - 2012-2118 г. 

Сред другите предложения са премия за всеки купувач на нов електромобил от 5000 лв. и на конвертиран електромобил от 2500 лв., независимо от класа на машината, намаляване и премахване на данъка върху колите, освобождаване от винетки до 2018 г. и от пътен данък и такса за регистрация до 2016 г. на всички МПС с емисия от въглероден двуокис под 80 г/км и други.

Общините да предоставят места за безплатно паркиране на електромобили в синя и зелена зона за период от 5 години. Супермаркети, молове, мултиплекси и др. структури с частни безплатни паркинги да определят 20 процента от местата в тях само за електромобили, както е за колите на хората с увреждания. 

По думите на Илия Левков законодателните промени са вече на път да се случат. 

Те бяха необходими, защото думи като електромобили и електромобилност, зарядна инфраструктура не съществуваха в правния мир. Работим не само с български компании, но и с чуждестранни, и всички индустриални субекти желаеха това да залегне в правната уредба. Промените са в три направления - в общинското законодателство, чийто модел е предложен на Столична община и три други общини, партньори, с които има подписани меморандуми. Това са Монтана, Ловеч и Русе. През седмицата в Пловдив и Смолян и в Чепеларе са проведени срещи между представители на Индустриален клъстер "Електромобили" и местните власти. На тях ще бъдат предоставени законодателните промени, които да залегнат в общинската уредба. Така, когато български или чуждестранен инвеститор реши да изгражда зарядната инфраструктура на техните територии, това ще става по законен път. 

Вече има зарядна инфраструктура

Освен първите седем зарядни колонки в София, които са в централната градска част, са изградени още три - в периферната. Има колонка в Исперих, естествено и в офиса на клъстера, която предстои да бъде инсталирана. Колонки за електромобили има пред сградата на Столична община, на площад "Македония", бул. "Ал. Стамболийски", дори пред сградата на парламента. Те бяха изградени от член на клъстера и изпревариха законодателството, но вече нещата са урегулирани. Сега на базата на това законодателство всеки от заинтересованите би могъл да увеличи броя на тези колонки. 

Промени и в образователната система

Това е необходимо, за да се подготвят необходимите кадри - техник и електромонтьор на електромобили в средното училище, бакалаври и магистрати във висшите училища. По специалността вече е въведена и докторантура. Започва индустриализацията на този процес, въвеждат се стандарти, участваме в Европейския съюз по стандартизация.

Дата: 02.03.2012

Прочетено: 5969