Прочетено: 63

Bloomberg TV, 06.02.2024 г.

За икономиката на ЕС и еврозоната говорим по-скоро за стагнация в положителен смисъл, отколкото очакваната рецесия. Има умерена стабилност и тенденция за изход от ситуацията. Мекото приземяване на американската икономика влияе на стокообмена между ЕС и САЩ. Китай въпреки някои песимистични прогнози все пак достигна целта за растеж от 5,2% и отчасти остава потребител на европейските стоки. Потреблението на домакинствата все пак е устойчиво в ЕС, но това до голяма степен идва от обтегнатия пазар на труда. Икономиките, които са построени върху силна диверсификация на енергийната база, са по-устойчиви.

Това заяви Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

„Натискът върху работодателите да увеличават доходите над производителността донякъде води до задържане на инфлацията, но и до задържане на потреблението, което създава стабилност.“

Същевременно някои негативни процеси пречат на стагнацията да минат към по-оптимистичния вариант на подем, който би бил насочен към растеж. Такива процеси са поскъпването на вноса и износа, на производствените цени и геополитически процеси като събитията в Червено море, засягащи еврозоната, които силно увеличават транспортните разходи, посочи Ножаров.