Прочетено: 109

Има различни алтернативи за хората, които биха загубили работата си в енергийния сектор заради зелената трансформация във въглищните региони. Около този извод се обединиха премиерът акад. Николай Денков и членовете на Асоциацията на организациите на българските работодатели

„Част от задачата на прехода е как тези хора, които в момента са притеснени за своето бъдеще, да разберат, че за тях всъщност би могло да има още по-добри възможности, с по-добро заплащане и по-добра работна среда. Но това означава да привлечем инвеститори“ каза министър-председателят. На срещата стана ясно, че Министерството на енергетиката продължава да набира заявки за инвестиционни намерения в регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Поканата до бизнеса е отворена до 6 ноември т.г. 

Премиерът и работодателите обсъдиха как с общи усилия да създадат напълно прозрачен и ясен процес за подбор на бъдещи инвеститори, за да се привлекат най-перспективните компании както от България, така и от чужбина. „Целта е да осигурим икономическото развитие на страната и възможно най-добри условия за работещите и техните семейства в тези региони“, посочи акад. Денков. 

Работодателите призоваха държавата да помисли за стимули за бизнеса още отсега да назначава хора от енергийния сектор в Стара Загора, Перник и Кюстендил. България има средносрочно и дългосрочно огромен недостиг на човешки ресурси и затова е добре човешките ресурси от тези региони да бъдат интегрирани в съществуващи и в нови предприятия, които ще бъдат изградени. Затова е правилно да се създадат насърчителни мерки за инвеститорите и за предприятията, а не да се плащат пари в торба, за да не се работи, смятат представителите на АОБР. 

„С днешната среща обменихме доста идеи. Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца.  Колегите предложиха, че тази стратегия може да се допълни и с една индустриална стратегия, защото именно големите индустриални предприятия са най-големите потребители на енергия”, каза акад. Денков.

„Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията на вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи. Трябва да се положат усилия за социалния диалог, повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете. Да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика и в по-далечна перспектива”, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП и ротационен председател за 2023 г. на АОБР. Той допълни, че преквалификацията в професии с бъдеще също е важна. 

„Споразумението вече е факт, всички трябва да го изпълняват. По-големият разговор е този за бъдещето. За бъдещето на хората, които работят в тези региони, за бъдещето на енергийната ни система, за бъдещето на индустрията ни, на икономиката и на цялото ни общество. Този разговор не може да бъде заключен в споразумение от 7 точки. Това е процес, който трябва да се развива”, каза Добри Митрев, председател на БСК.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви, че има три важни резултата от срещата. „Стигнахме до съгласие, че трябва тристранния диалог да се укрепи и развие. Вторият важен резултат за нас от срещата е, че се рестартира процесът за набиране на инвестиционни намерения. И третия резултат от срещата е, че се съгласихме, че България има средносрочно и дългосрочно огромен недостиг на човешки ресурси и затова е добре човешките ресурси, които са капитал на тези региони, да бъдат интегрирани в съществуващи и в нови предприятия, които ще бъдат изградени, за което е правилно да се създадат насърчителни мерки за инвеститорите, за предприятията, а не да се плащат пари в торба за това да не се работи”, каза Велев.