Прочетено: 259

Христина Каспарян с коментар пред тв. Bulgaria on air за въвеждането на високите технологии. 

Близо 30% от фирмите у нас вече използват изкуствения интелект в бизнеса си.

"Направихме блиц анкета, за да разберем какво се случва на фона на глобалната надпревара с изкуствения интелект и резултатите бяха доста интересни. Оказа се че 25-26% от фирмите вече използват изкуствен интелект в бизнес процесите си. Други 10% планират такава инвестиция. Фирмите, които го използват, са в сектори електроника, биохрани, информационните технологии. Има фирми, които се колебаят и са готови да изчакат с използването на изкуствения интелект. Искат да видят какви ще бъдат регулациите, тъй като актът за изкуствения интелект е приет от Европейския парламент, но не е окончателно гласуван. Искат да бъдат сигурни преди да инвестират. Другата пречка е че, смятат, че нямат нужда от това", каза представителят на "Българската стопанска камара" Христина Каспарян  в студиото на "България сутрин".

Оказва се, че някои служители разчитат на изкуствения интелект скрито от работодателите си, за да оптимизират работата си.

"Около 18-19% от фирмите казват, че е прекалено скъп за тях, но ако дадем пример с ChatGpt, той изобщо не е скъп. Има феномен, че служители от такива компания го използват скрито, за да оптимизират работата си. Някои от служителите все пак се притесняват. Те искат да оптимизират работата си, но не искат да бъдат заменени. За да не бъдат заменени, им трябват определен тип умения. Имаме други проучвания на дигитализацията на предприятията в България и над 60% от тях мислят, че имат ниско ниво на дигитализация, а около 69% от заетите в предприятията изпитват безпокойство, че нямат нужните умения за тази трансформация", каза представителят на "Българската стопанска камара".