Прочетено: 910

Нова ТВ, „Здравей, България!“, 04.12.2020 г.

„Когато говорим за мерките, които правителството предприе, трябва да ги разделим. Те са няколко вида. Социалните са 60/40, 80/20 и там можем да кажем, че държавата се справи сравнително добре. Другите са здравните - все още не можем да кажем, че сме се справили добре. Относно икономическите - спокойно можем да кажем, че не сме се справили”, категоричен е главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митрев, в предаването „Здравей, България!“ на Нова телевизия.

Според него единствената успешна мярка е „3 - 10 000” за малките и микропредприятията. „Тя беше много хубава, но и крайно недостатъчна. По тази мярка до момента са разплатени около 180 млн. лв. В момента имаме огромен финансов ресурс в хазната. Ликвидност в българските компании обаче няма. Най-нужното, което държавата трябваше да направи, е да налее средства в икономиката, за да оцелее бизнесът”, заключи Митрев.

„Кога ще дойде помощта, това е много важно. Ако имаме сериозно забавяне, голяма част от българския бизнес да отиде на бюрото по труда“, предупреди главният секретар на БСК.

„Става въпрос на отговорния бизнес да му бъде върнат част от този дан, който е дал на обществото, за да преживее“, каза Добри Митрев. Според него, много бързо държавата може да разсрочи осигуровки и определени данъци, за да има свеж ресурс. „Защо говорим само за европейските пари – ние сме български граждани, български данъкоплатци?!“, заяви още Добри Митрев.