28.02.2017

Проект на програма

През ноември 2016 г. Европейската комисия, като част от своята стратегия за единния пазар, публикува предложение за превантивни рамки за преструктуриране и втори шанс за предприемачите и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране, несъстоятелност и освобождаване от отговорност, които произтичат от две крайни цели:

  • Първата се състои в гарантиране, че всяко жизнеспособно предприятие в затруднено финансово положение предприятие в ЕС може да има достъп до националните превантивни рамки несъстоятелност, позволяващи ранното му преструктуриране, с оглед предотвратяване на неплатежоспособността.
  • Втората се отнася до осигуряване на втори шанс за честните фалирали предприемачи.

Директивата е предназначена най-вече за малки и средни предприятия (МСП).

Предложението на ЕК повдига предизвикателства и проблеми относно това доколко правилата за несъстоятелност ще засегнат множество заинтересовани лица (кредитори, длъжници, акционери, съдилища и т.н.), и са дълбоко преплетени с много области на правото.

С цел повишаване на информираността и диалога по тази тема три европейски организации - Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводиели (АССА), BUSINESSEUROPE и UEAPME, съвместно организират конференция под егидата на малтийското председателство на ЕС.

По време на форума ще бъдат обсъдени ползите и предизвикателствата пред неотдавнашното предложение на ЕК относно несъстоятелността. Конференцията ще обедини представители на бизнеса, на ЕК, на академичните среди и др.

Добави в календара

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Превантивното преструктуриране и вторият шанс за предприемачите: как това засяга МСП?