23.11.2023

Металите са голяма част от нашето ежедневие, намират се във всяка сграда, в която влизаме, и всички устройства, които използваме.

Днес големите индустрии, които директно консумират обработени минерални материали, допринасят с 14% за икономиката на Съединените щати.

Горната инфографика визуализира всичките 2,8 милиарда тона метали, добити през 2022 г., и подчертава колко голяма е крайна употреба на всеки метал, съобщават от Elements, позовавайки се на данни от Геоложката служба на Съединените щати (USGS).

Доминирането на желязната руда

Желязната руда доминира при добива на метали, съставлявайки 93% от общия добив. През 2022 г. са добити 2,6 милиарда тона желязна руда, съдържаща около 1,6 милиарда тона желязо.

Железните руди се намират в различни геоложки среди, като магмени, метаморфни или седиментни скали и могат да съдържат над 70% желязо, като много от тях попадат в диапазона 50-60%.

В комбинация с други материали като кокс и варовик, желязната руда се използва предимно в производството на стомана. Днес почти цялата (98%) желязна руда е предназначена за производство на стомана.

Рудата обикновено се добива в около 50 страни, но Австралия, Бразилия, Китай и Индия са отговорни за 75% от производството.

Поради съществената си роля в развитието на инфраструктурата, желязната руда е един от най-важните материали в основата на урбанизацията и икономическия растеж.

Индустриални метали

Индустриалните метали заемат втората позиция в представената разработка, като съставляват 6,6% от всички метали, добити през 2022 г. Тези метали, включително мед, алуминий, олово и цинк, се използват в строителството и различни промишлени приложения.

 Алуминият съставлява близо 40% от индустриалното производство на метали през 2022 г. На Китай  се дължи 56% от целия произведен алуминий.

На второ място е хромът, който играе основна роля за осигуряване на неръждаема стомана, устойчива на корозия. Южна Африка води в производството на хром, което представлява 44% от общия добив миналата година.

Технологии и благородни метали

Въпреки че представляват по-малко от 1% от всички добивани метали, технологичните метали са в новините през последните няколко години, тъй като страните и компаниите търсят тези материали за намаляване на въглеродните емисии и подобряване на производителността.

Те включват литий и кобалт, използвани в електрически превозни средства и съхранение на батерии, и редкоземни елементи, използвани в магнити, метални сплави и електроника. Много от тях се считат критични за сигурността на страните поради тяхната роля в технологиите за чиста енергия и зависимостта за задоволяване на вътрешното търсене.

Въпреки нарастващия интерес към тези метали обаче, те все още изостават от благородните метали като злато и сребро по отношение на големината на пазара.

Пазарът на злато например достигна 196 милиарда долара през 2022 г., в сравнение с 10,6 милиарда долара за пазара на редкоземни елементи.

Всички метали в една визуализация