29.08.2017

Свикнали сме да говорим за стреса като за наш постоянен спътник, с който смятаме, че знаем как да се справяме. Изчели сме много книги, освен това опита винаги ще ни помогне, за да сме поне с няколко крачки зад него. Не може един толкова опитен мениджър като мен да не знае как да се справи. С толкова сериозни ситуации за разрешаване в бизнеса си намирам начин да се справя, че надали ще се озова с ситуацията на преборения от един нищо и никакъв стрес.

Сигурно всеки от нас е чувал поне веднъж този глас в ситуациите, в които е чел разни статистики за стреса или е разбрал за някой свой познат, който е взел решение да напусне оперативния бизнес и е заминал някъде далече в източните страни, за да си подреди мислите. А после, когато сте го срещнали е завинаги променен.  Малко по малко с годините в постоянното надпреварване с изискванията на бизнеса ни, започваме да прескачаме часовете за сън, хранене, не прекарваме достатъчно време навън, дори само за да подишаме свеж въздух. Докано в един момент главоболието, схващанията, умората или недоспиването са част от съвсем нормалния ни работен ден.

Кога прехвърляш границата на стреса? 

Много лесно е да прехвърлиш границата и да започнеш да играеш хазартната игра на бърнаут в случай на работно претоварване (58% от случаите). Ако обемите, през които преминаваш на работното си място са големи и това не може да бъде контролирано и планирано е вероятно в един момент да преминеш границата на физическите си възможности. За организационна промяна (58%) също стана нормално да се говори, както и да има постоянни корпоративни реорганизации, защото средата изисква от бизнеса да се променя. Това неминуемо се отразява на несигурност, атмосфера и нивото на стрес сред служителите, дори и да има достатъчно информация.

При мениджърите много често се говори за управление на времето, но старите метори за контрол и планиране на всички детайли е отдавна отминало и сега е нормално да се управляват приоритети, което често вкарва мениджърите и техните екипи в постоянна липса на време (41%).

Другите предпоставки, които биха могли да вземат повече усилия за преодоляването им е конфликт на работното място (37%). При наличие на постоянно конфликтна среда служителите е много вероятно да започнат да влизат в състояние на бърнаут. Още по-лесно би се случило, ако се комбинират затруднения в личен и професионален живот(30%). „Най-вероятно мениджърите скоро ще започнат нова ера във взаимоотношенията със служителите си, в която да бъдат по-ефективни с екипите си, ще им се налага да мислят за това как да подпомагат служителите си в преодоляване на всякакви проблемни ситуации от личния им живот, така че да бъдат спокойни и ефективни на работните си места. Помисляте си например ако сутрин ви отнема над един час, за да заведете детето си на детска градина, да преминете през задръстването и да отидете на работа. И вечер ви се налага да тичате да го приберете преди да е затворила детската градина. Това със сигурност ще ви увеличат постоянните нива на стрес и най-вероятно ще намали ефективността ви.“

Какви са симптомите за това, че сте в състояние на прегаряне?

Според изследване на Американската асоциация по психология  (2007) физическите симптоми за това, че сте в състояние на емоционално и физическо прегаряне са: изтощение (51%); Главоболие (44%); Нервен стомах (34%); Мускулно напрежение (30%); Промяна в апетита(23%); Проблеми със зъбите(17%); Промяна в сексуалната активност(15%); Чувство на замаяност(13%). Неговите психологични аспекти са: Чувство на раздразнителност и гняв (50%); Чувство на агресия (45%); Липса на енергия (45%); Усещане, че ви се плаче (35%). 

Бърнаут, ефективност и бизнес

В корпоративния бизнес не е прието да се говори толкова открито за това, че стресът може да ни докара големи проблеми, нищо, че темата за „емоциите чрез емоционалната интелигентност“ стана една от традиционните. И сме свикнали да говорим с цифри. Да погледнем какво казват цифрите.

В проект (2013) разходите в Европа, свързани с депресия в резултат на работата е констатирано, че това струва €617 млрд. на година. В тези разходи влизат: разходите от отсъствието (€272 млрд.), загуба на продуктивност (€242 млрд.), здравни разходи €63 млрд. И социални плащания за неработоспособност (€39 млрд.)” (Източник: EU- финансиран проект, изпълнен от Matrix). Според American Institute of Stress, NY 300 млрд. на година в САЩ струват медицинска грижа, отсъствие от работа и намалена работоспособност в следствие на стрес.  Медицинските разходи са със средно 600 долара повече на служител.

Кои са по-засегнати от други?

Пред какви предизвикателства ще се изправят компаниите в превенция на професионалното прегаряне при различните поколения?

Наред с мениджърските предизвикателства излизат на преден план и това, че Миленианс са с високи нива на бърнаур, което е видно от статистиките. Това може да има своите предпоставки, които тепърва предстоят да бъдат изследвани в дълбочина. Но цифрите констатират поколенчески различия при професионалното прегаряне. 

Служители-ефективност-удовлетвореност

Повече от една трета от служителите губят един час или повече от своята продуктивност, докато повече от една трета губят между 3 и 6 дни на година в следствие на прекомерни нива на стрес.

Изследване на Statista от 2017 е констатирало, че 23 % от служителите са дали информация, че техните компании имат програми за превенция на професионално прегаряне и 13 % имат програми за реинтеграция. Което показва нарастване на корпоративната отговорност на компаниите към контрол на стреса и намаляване на опасностите от професионалното прегаряне сред служителите. 

Според статистически данни на Белгия може да бъде констатирано, че 1 от всеки 20 служители са вкъщи с прегаряне. Това е изключително висок процент. Изследване, което е проведено във връзка с превенция на бърнаут сред активното белгийско население (през 2010) констатира, че:

  • Бърнаут не се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Някои характеристики, както и работни условия, могат да предизвикат в по-голяма степен прегаряне при жените.
  • Базирано на поставени диагнози, показва че 0,8 % или 19 000 човека от активното население в Белгия е диагностицирано с бърнаут.
  • Много често, преминаващите през бърнаут са диагностицирани с депресия и не се прави голяма разлика в здравната система.

„Добрите корпоративни практики за превенция на професионално прегаряне и баланс личен живот-работа ще подчертават още по-ясно успешните бизнеси.“ 

Темата за професионалното прегаряне и инициативи за по-добър баланс личен-живот работа са в центъра на кампания, която има за цел да запознае и провокира работодатели, мениджъри и професионалисти към корпоративно отговорно поведение и увеличаване на бизнес ефективността, чрез превантивни практики за увеличаване на мотивацията, удовлетвореността, предпазване от професионално прегаряне и постигане на ефективност чрез по-равностоен баланс между работата и личния живот. Кампанията е насочена към последиците, причинени от загуба на този баланс, които пряко влияят върху бизнеса и са много по-дълбоки, дълготрайни и струват на компаниите много ресурси и Българска стопанска камара е официален партньор на събитието. Бърнаут влияе негативно не само на здравословното, но и на емоционалното състояние, ефективността и удовлетвореността от работата. Специален гост-лектор на мотивационното събитие ще е световно известният Хамза Кан. Той е специалист по стратегически маркетинг, предприемач, мотивационен спийкър и една от най-интересните и мотивиращи личности, които говорят по темата за Бърнаут и който е отличен с много награди за дейността си. В България мотивационното събитие „Играта на професионалното прегаряне & баланс личен живот - работа“ (Burnout Gamble & Work-Life Balance) ще се проведе на 12.09.2017 в Арена Младост.  Всички членове на БСК ще ползват отстъпка в размер на 20% (BSK използвайте за регистрации до 5 участника) и 25% за корпоративна отстъпка за 5 и повече участника (BSKcorporate). 

 

Следва продължение...

 

Бърнаут, ефективност и бизнес